dinsdag 30 december 2014

patroon tas(je)
Zo net voor het einde van het jaar 2014
heb ik nog een gezellig patroontje voor jullie:
Het is een tasje, gehaakt met 
Alabama van Katia.


Zelf heb ik hem gemaakt op het formaat voor een klein meisje,
maar natuurlijk kan het op elk gewenst formaat gehaakt worden.
Het patroon bestaat uit vasten, halve stokjes, en reliefstokjes.


De houten ringen, die als handvaten dienen, zijn
ook bij ons verkrijgbaar.
Patroon gehaakt tasje.

Gehaakt met Alabama van Katia.
Haaknaald 4,5/ 5 mm.
Grootte: naar behoefte, zelf heb ik het formaat voor een klein meisje gemaakt.
(Ik heb i.p.v. 48 lossen, zoals hieronder beschreven, 41 lossen gehaakt als opzet, en had hiervoor precies genoeg aan 2 bollen Alabama.) )

Uitleg reliefstokje:  Reliëfstokjes maak je door een stokje te haken over of achter een andere steek van de vorige toer. Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek (door het v-tje) maar om de steek van de vorige toer. Dit gaat het makkelijkste bij stokjes en dubbele stokjes, maar het kan ook om een vaste heen gehaakt worden. Je steekt je haaknaald van rechts naar links achter of voor de steek langs en haakt dan je stokje zoals altijd. Kijk eventueel voor verdere uitleg naar het filmpje op deze site: http://www.handwerkles.nl/joomla-overview/haakles/143-reliefstokjes:


Haak 48 lossen (of een veelvoud van 7 plus 6)

Toer 1 (goede kant): half stokje in de 3e losse v.a. de haaknaald, en in elke overige losse.  Aan het eind van de toer 1 losse en keren.

Toer 2 ( verkeerde kant) en elke volgende toer aan de verkeerde kant:  een vaste in elke steek van de    toer. Haak aan  het eind van de toer 2 lossen en keer.

Toer 3 : * Haak in de 1e vier vasten 1 half stokje, onder de 5e vaste (om het halve stokje van toer 1) haak je een reliëfstokje, ( de haaknaald gaat van rechts vóór het haakwerk, achter het stokje langs, naar links vóór het stokje van de vorige toer) , sla de vaste achter het reliëfstokje over en haak een half stokje in de volgende vaste, haak dan weer  een relief stokje onder de volgende vaste om het halve stokje van toer 1*, sla  de vaste achter het reliëfstokje weer over en herhaal  * tot* de toer uit. Eindig met een half stokje in de laatste 4 vasten, 1 losse en keren.

Toer 4: Herhaal toer 2.

Toer 5 *Half stokje in de 1e vier vasten, sla het 1e reliëfstokje over en haak een reliëfstokje om het volgende reliëfstokje van toer 3, 1 losse, nu ga je een reliëfstokje haken om het 1e (overgeslagen) reliëfstokje van toer 3 (je kruist de steken), sla de 3 eerstvolgende vasten (achter de gekruiste steken)  over*, herhaal * tot*, eindig met een half stokje  in de laatste 4 steken.

Toer 6: Herhaal toer 2.

Toer 7: * Half stokje in de 1e vier vasten,  haak een reliëfstokje onder de volgende vaste (om het reliëfstokje van toer 5) (sla altijd de vaste achter het gemaakte reliëfstokje over), half stokje in de volgende vaste, reliëfstokje om  het reliëfstokje onder de volgende vaste*, herhaal * tot*, eindig met een half stokje in de laatste 4 steken, 1 losse, keren.
Herhaal toer 2 t/m 7 tot de gewenste grootte.

Zelf heb ik de tas aan één stuk gehaakt, dubbelgevouwen, en de zijkanten tot ong. 5 cm van de bovenkant vastgehaakt met vasten.
Je kunt ook 2 lappen haken, en die aan elkaar vastnaaien of haken.
De houten handvaten heb ik met vasten aan de bovenkant vastgehaakt.
Een mooi lint door de gekruiste reliëfstokjes rijgen en een strik daarvan maken, en klaar is je tas!
9 opmerkingen:

 1. Een leuke tas! Ilse zoekt nog een leuke steek voor een tas en misschien is dit wel iets.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zulke tasjes zijn altijd leuk!
  Grappig patroontje!
  Bedankt dat je het uitgeschreven hebt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, zeg! Hoeveel garen heb je ongeveer nodig voor een kindertasje?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had precies genoeg aan 2 bollen Alabama, maar heb minder opzetlossen gehaakt n.l. 41 lossen.

   Verwijderen
 4. Ik ben ook gestart met dit tasje voor een meisje. Nu heb ik een vraag over de afmetingen. Hoe groot is het tasje op de afbeelding? Ik heb nu 25 cm breed, maar ik weet niet hoe hoog het moet zijn. Wat heb jij aangehouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook gestart met dit tasje voor een meisje. Nu heb ik een vraag over de afmetingen. Hoe groot is het tasje op de afbeelding? Ik heb nu 25 cm breed, maar ik weet niet hoe hoog het moet zijn. Wat heb jij aangehouden?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou graag weten hoeveel lossen ik moet opzetten voor vrouwentas ?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zie het iemand zitten om een video filmpje te maken,hoe je hier aan begint. Ik kan het niet vinden. Ook op you tube niet. Wel hoe je een reliëfsteek moet maken, maar niet zoals op dit patroon. Zie het zo graag….

  BeantwoordenVerwijderen